Lady Gaga mení históriu a pravidlá Grammy

Veľkých zmien sa dočkala prestížna kategória Najlepší nováčik, na ktorú môžu byť po novom nominovaní aj interpreti, ktorí na scéne pôsobia dlhšie.

Vylúčenie americkej speváčky Lady Gaga z nominácií v kategórii Najlepší nováčik v rámci tohtoročných cien Grammy spôsobilo, že Národná akadémia nahrávacích umení a vied prehodnotila pravidlá pri udeľovaní nominácií v tejto kategórii pre budúci rok.

Lady Gaga bola jednou z najúspešnejších hudobníčok roka 2009, no na Grammy v kategórii Najlepší nováčik nemohla byť nominovaná. Jej hit Just Dance si totiž nomináciu vyslúžil už za rok 2008 a aj keď speváčka v danom roku žiaden album nevydala, ako nováčik už v rámci Grammy nemohla o rok neskôr vystupovať. Prezident Národnej akadémie nahrávacích umení a vied Neil Portnow v stredu prezradil, že pravidlá nominácií na ceny Grammy sa aj preto dočkajú niekoľkých zmien.

“Po týchto zmenách už k podobnej situácii nedôjde,” uviedol Portnow. Na Grammy v kategórii Najlepší nováčik už bude môcť byť nominovaný aj interpret, ktorý nie je na scéne úplným nováčikom, avšak nesmie mať na konte ani jednu cenu Grammy (nominácia je prípustná) a nesmie mať na konte vydaný album (vydané single sú prípustné). “Stále častejšie interpreti vydávajú debutové albumy dlho po prvom singli, prípadne pred vydaním prvého albumu hosťujú na nahrávkach iných umelcov,” uvádza vo svojom zdôvodnení akadémia. Na základe nových pravidiel im táto činnosť už neznemožní, aby boli na Grammy nominovaní.

Zmenili sa pravidlá aj v iných kategóriách. Napríklad producent klasickej hudby už na konte nebude musieť mať minimálne tri nahrávky, ak chce uspieť v kategórií Najlepší producent klasickej hudby. Rovnako ako v prípade kategórie Najlepší producent neklasickej nahrávky môže o Grammy zabojovať už s jediným albumom, pod ktorým je producentsky podpísaný.

(Autor: SITA)