Lady Gaga nie je len “kus mäsa”

Kontroverzná speváčka Lady Gaga tvrdí, že “mäsové” šaty, ktoré mala oblečené na tohtoročnom udeľovaní MTV Video Music Awards, niesli so sebou posolstvo. Na nedeľnej slávnosti, z ktorej si odniesla osem trofejí vrátane tej za najlepší videoklip roka, sa speváčka rozhodla prijať jedno ocenenie v šatách zo surového červeného mäsa, ktoré jej ladili s kabelkou z rovnakého materiálu.

“Ak sa verejne nepostavíme za to, v čo veríme, a ak nebojujeme za svoje práva, veľmi rýchlo budeme mať práve toľko práv, ako mäso na našich kostiach,” uviedla 24-ročná Gaga počas pondelkovej talkšou Ellen DeGeneres. “A, ja nie som kus mäsa,” dodala.

Speváčkin mäsový kostým, bol jedným z viacerých modelov, ktoré mala v ten večer na sebe. Obliekla si napríklad aj “šaty”, ktoré vyzerali ako veľké čierne vrece na odpadky.

Organizácia Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami (People for the Ethical Treatment of Animals, PETA) na speváčkin kostým reagovala pohoršene. Lady Gaga ale v talkšou uviedla, že nechcela uraziť nikoho, kto je vegán alebo vegetarián a samú seba nazvala “najtolerantnejším človekom na Zemi”. Speváčka Cher, ktorú Lady Gaga požiadala, aby jej podržala kabelku, kým ona bude na pódiu prijímať cenu, sa mladej speváčky zastala a na margo kabelky uviedla, že bola “geniálna”. Na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter napísala: “moderné umenie vyvoláva diskusiu, zamyslenie sa nad sebou a konflikt! Hovoria o tom všetci! BINGO!”.

(sita)