Lady Gaga podporila účasť homosexuálov v armáde

Speváčka Lady Gaga sa v piatok vyslovila proti 17 rokov starému zákonu zakazujúcemu homosexuálom, ktorí sa otvorene priznávajú ku svojej orientácii, slúžiť v amerických ozbrojených silách.

Popová diva oblečená v klasickej bielej blúzke a čiernom kostýme sa prihovorila americkým senátorom prostredníctvom videozáznamu na YouTube. Vyzvala ich, aby zrušili zákon známy ako “nepýtaj sa, nehovor” A požiadala fanúšikov, aby túto žiadosť podporili telefonátmi senátorom. Následne tak urobila sama a z mobilu zavolala dvom newyorským senátorom.

Politika tzv. “nepýtaj sa, nehovor” sa zaužívala za vlády bývalého prezidenta Billa Clintona. Umožňuje homosexuálom slúžiť v armáde, ak nevyjdú so svojou sexuálnou orientáciou na verejnosť. Odkedy sa táto prax uplatňuje, bolo z armády vylúčených vyše 10.000 žien a mužov, ktorých homosexualita vyšla najavo, tvrdia organizácie na ochranu práv gejov a lesbičiek.

“Som tu ako hlas mojej generácie, nie generácie senátorov, ktorí hlasujú, ale pre mládež tejto krajiny, pre generáciu, ktorú ovplyvnil tento zákon a ktorej deti to ovplyvní,” vyhlásila lady Gaga. Senát sa bude touto otázkou zaoberať na budúci týždeň v rámci zákona o vojenských výdavkoch. Sudca minulý týždeň rozhodol, že politika “nepýtaj sa, nehovor” je neústavná, vláda prezidenta Baracka Obamu sa ju pripravuje zmeniť. Americký minister obrany Robert Gales vo februári oznámil, že chcú politiku zrušiť a zriadiť komisiu, ktorá by našla najlepší spôsob pre uplatnenie novej politiky. Očakáva sa, že hodnotiaci proces sa skončí k 1. decembru.